blog

Inspiratie

tips & tricks


8 manieren om flespompoen te bereiden

8 manieren om flespompoen te bereiden

Je kunt flespompoen op vele manieren bereiden: koken, grillen, in de oven klaarmaken, pompoenpuree bereiden, bakken, roerbakken of wokken, stomen of er soep van maken.

1: Koken

Snijd de flespompoen in ongeveer even grote stukjes. Pak een kookpan, doe de stukjes erin voeg genoeg water toe en een beetje zout. Breng de flespompen aan de kook en zet daarna het vuur zachter. Laat de pompoen 10 tot 25 minuten rustig gaarkoken. Prik met een vork in de stukjes om te kijken of ze zacht zijn.

2: Grillen

Flespompoen is heel geschikt om te grillen, op de barbecue of de grillpan. Gebruik niet te grote stukken, zodat de pompoen sneller gaar is. Gebruik voor extra smaak een mooie olijfolie en kruiden naar keuze, bijvoorbeeld rozemarijn om de plakken flespompoen mee te bestrijken voor je ze gaat grillen.

3: Roosteren in de oven

Door de flespompoen te roosteren in de oven, wordt de nootachtige smaak nog intenser. Ga uit van een baktijd van circa 25 tot 45 minuten op ongeveer 200 graden. Voeg olie en kruiden naar smaak toe om de smaak nog beter te maken.

4: Puree maken

Pompoenpuree kun je bij veel maaltijden als bijgerecht serveren door de milde smaak. Het is heel makkelijk te maken, eigenlijk net als aardappelpuree. Kook de flespompoen gaar in water, houd een kopje kookvocht apart en giet af. Stamp de pompoen tot een fijne puree met wat kookvocht. Natuurlijk kun je boter en/of melk toevoegen als je dat lekker vindt. Ook kruiden kun je naar smaak. Je kunt ook de pompoen koken met een andere groente, zoals wortel of zoete aardappel! Wil je extra smaak? Rooster dan de pompoen eerst in de oven en pureer de stukken met de staafmixer.

5: Bakken

Je kunt flespompoen ook bakken, eigenlijk net zoals je aardappels bakt. Snijd de pompoen in schijfjes of stukjes en bak op middelhoog vuur, regelmatig omscheppen. Als je pompoen bakt, kun je ook heel makkelijk extra smaak toevoegen met kruiden en specerijen.

6: Roerbakken/ Wokken

Flespompoen kan ook prima gewokt of geroerbakt worden, bijvoorbeeld een oosterse roerbakschotel. Snijd de pompoen in kleine blokjes en wok of roerbak ongeveer 5 minuten zodat ze beetgaar zijn. Als de blokjes te gaar zijn worden ze te zacht. Bij een roerbakmaaltijd heb je het liefst nog knapperige groente.


7: Stomen

Zoals voor veel groenten, is stomen ook bij flespompoen een goede bereidingswijze voor maximaal behoud van vitamines en smaak- en voedingsstoffen. Snijd de pompoen in ongeveer even grote stukjes. Stoom de stukjes tot ze gaar zijn, dat kan een kwartier tot een half uur duren. Prik met een vork in de stukjes om te kijken of ze zacht zijn.

8: Soep maken

Flespompoen is heel populair als soepgroente. Je kunt er heel makkelijk een zachte en romige soep van maken. Pompoensoep is lekker voedzaam, maar bevat weinig calorieën en is licht verteerbaar. De zachte, notige smaak van flespompoen combineert makkelijk met andere groenten, specerijen en kruiden. Je kunt er dus helemaal je eigen draai aan geven!

De basis voor pompoensoep: bak een gesnipperd uitje aan in een soeppan. Voeg de blokjes van 1 hele flespompoen toe en vervolgens 2 blokjes bouillon en 750 ml water toe. Laat in ongeveer 15 minuten gaar koken en pureer dan het geheel met de staafmixer. Voeg indien nodig nog extra water toe en zout en peper.

Lekkere Flespompoenrecepten

Wij hebben heel veel heerlijke recepten met flespompoen voor je, waaronder meerdere variaties op flespompoensoep. En niet vergeten: met flespompoen kun je ook heerlijke taarten of cakes bakken!


Meer weten over flespompoen?Vorige Rijke salades voor de herfst
Volgende Halloween: Flespompoen uithollen
Print
7470