nl-NLen-USde-DE

- Flespompoenen uit Zuid-Afrika -

Charl

Die familie pompoen ook. Je hebt er rare familieleden bij. Neem nou de flespompoen. Z’n naam dankt deze afstammeling van de muskuspompoen aan de merkwaardige flesachtige vorm. Maar ho, laten we ‘m niet te hard uitlachen: dit is wel een héél smakelijk familielid. Het oranje vruchtvlees doet bijna nootachtig aan. Nederlanders zijn de flespompoen gaan waarderen door de Surinaamse keuken, die hier ook bekend is. De flespompoenen van Discovered komen echter niet uit Suriname, maar uit Zuid-Afrika.

Rodrigo meets Yex

‘Bèèèhhh!’ Een beetje oneerbiedig wordt Yexi welkom geheten in Ceres, ergens in de zuidwestpunt van Zuid-Afrika. Het is dan ook niet teler Charl die ons begroet, maar een van de vele schapen die hier ook rondlopen. Eigenlijk bestaat de onderneming uit vier bedrijven, vertelt Charl. ‘Mijn grootvader Tippie kocht het eerste bedrijf in 1934. In 1967 ben ik erbij gekomen, vijf jaar later ook mijn broer Gijs. In de periode tot nu hebben we nog drie andere teeltbedrijven erbij gekocht. Daar telen we appels, peren, nectarines, pruimen en groenten.’


‘En flespompoenen’, roept Yexi die maar wát nieuwsgierig is naar die merkwaardig gevormde vrucht. ‘En flespompoenen’, knikt Charl met een glimlach. Charl gaat voor richting de velden waar de pompoenen onder het Zuid-Afrikaanse zonnetje lekker liggen te rijpen. Hij vertelt: ‘De flespompoen is een heel populaire groente in mijn land. Veel telers kiezen voor flespompoenen omdat het een teelt is die goed past in het schema. Als je elk jaar hetzelfde gewas teelt, put je de bodem te veel uit. Een flespompoen kun je altijd telen.’

Duurzaamheid, sinds 1934

Ja, daar letten ze wel op in Ceres: of de teelt wel volgens de principes van moeder natuur gaat. ‘Het is de natuur die creëert. Wij mensen kunnen alleen maar de goeie omstandigheden scheppen’, zegt Charl met de wijsheid van een paar generaties in z’n broekzak. Dat klinkt naar een heel duurzame aanpak. En die kennen ze hier ook. Charl: ‘Mijn opa Tippie was een bijzondere man. Een man die geloofde in eerlijke landbouw. Hij had respect voor alles wat leeft. Hij hield van eerlijkheid. Dat was al in 1934. En we zijn er trots op dat we nog altijd werken op de manier waarop hij graag wilde werken.’

Flessen vol water...

Begin oktober gaan de zaadjes van de flespompoenen de grond in. In die periode begint het zonnetje in Zuid-Afrika er vrolijk op los te schijnen. Een maandje of drie: veel meer tijd hebben de vruchten niet nodig om hun echte grootte te krijgen. ‘En ze lusten wel een slokje. Flespompoenen slurpen water! Wel flessen vol’, lacht Charl. Daar komen weinig mensenhanden aan te pas. Op de velden ligt het vol met slangen. Yexi schrikt – maar gelukkig zijn het druppelslangen….

Roosteren? Of een soepje?

Maar hoe éten jullie die flespompoen nou, willen we weleens weten van onze vriendelijke gastheer. ‘Mmm… wat zou je denken van een beetje geroosterd? En wat we ook veel doen, is koken in water. En dan een heerlijk pompoensoepje ervan maken.’ Een makkelijke groente is het wel. Je hoeft de flespompoen niet eens te schillen. En áls je er van af kunt blijven: je kunt een flespompoen tot wel drie maanden bewaren. Zó. Wie zei daar dat het een raar familielid was?

- Teelt in beeld -

- Recepten met Flespompoen -

Charls favoriete recept met flespompoen!

Charl's Butternut Bake met flespompoen
Butternut Bake

Dit is een populair recept in Zuid-Afrika. Het wordt veel gegeten als bijgerecht bij een traditionele braai, de Zuid-Afrikaanse barbecue.


Bekijk hier het recept!

Meer recepten met flespompoen!