nl-NLen-USde-DE

- Zoete aardappel uit de Verenigde Staten -

Danny & Kim

De Hollandse pieper krijgt steeds meer concurrentie. Sinds eeuwenlang weten we niet beter of je hebt twee soorten: de kruimige en de vastkokende. Maar nu komen de Amerikanen ineens met aardappels die zoet zijn. En da’s iets waar een nieuwsgierig type als Yexi graag meer van wil weten. Of moeten we zeggen: meer van eten? Op naar de home of the sweet potato: aardappeltelers Danny en dochter Kim, ergens far away in North Carolina.

Cindy meets Yex

North Carolina is een echt aardappelgebied. Danny deelt graag het geheim met Yexi: het zit ‘m in de vruchtbare zandgronden en een goed klimaat. Tja, als echte aardappelteler hoef je Danny niets meer te vertellen. ‘Ik ben al de vierde generatie op het bedrijf’, zegt hij trots. De liefde voor het zoete knolgewas moet ongeveer per paplepel tegelijk naar binnen zijn gegaan? Hij lacht. ‘Reken maar. Ik weet nog dat ik zeven jaar oud was en keek naar het planten van de aardappels. Ik rook de geur… mmm!’

Van generatie op generatie

De liefde gaat er letterlijk van vader op zoon/dochter. – en inmiddels op dochter Kim. Ook de kleinzonen van Danny werken ook al op de farm. Er komt veel handwerk aan de teelt te pas, vertelt Kim. Gelukkig helpen machines een handje. Op het bedrijf is heel veel gemechaniseerd. Geen luxe, gezien de enorme oppervlakte. Maar elke aardappel wordt met de hand geoogst, om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Yexi trekt een gezicht als een bleke aardappel als hij hoort hoe groot het bedrijf is: meer dan 2000 hectare. Vierduizend voetbalvelden!



Aardappels, the American way

Danny weet van onze Hollandse voorkeuren. Maar toch ziet hij de afzet naar Discovered elk jaar verder toenemen. ‘We waarderen jullie inspanningen om de zoete aardappel te promoten. We hebben een goede relatie met elkaar.’ Ja, Europese consumenten zien steeds meer in the American way om aardappels te eten. Of Kim misschien een culinaire tip heeft, wil Yexi weten? ‘Mmm… ik bak de aardappels heel in boter. Of ik kook ze in plakken, met boter en suiker. En rauw eet ik ze ook. Gewoon, op het veld. Schilletje eraf en smullen maar!’

Zoet van zichzelf

Danny en Kim merken wel dat de consument aan de andere kant van de oceaan nog wel wat te leren heeft. Zoete aardappels in de koelkast bewaren? Nóóit doen, bezweert Danny. ‘Dan gaat-ie bitter smaken. En doe er niet te veel suiker bij. Onze zoete aardappels zijn al zoet genoeg van zichzelf. Trouwens, weet je wat het grootste misverstand is bij jullie? Dat je zoete aardappels niet in hartige gerechten kunt toepassen. Rooster ze maar lekker met een uitje of een ander knolgewas. Beetje peper en zout en klaar is Casey, zeggen jullie toch altijd?’

Yexi lacht. Duidelijk de grappenmaker van de familie, die Danny. Maar hij heeft wel gelijk moet Yexi bekennen. Laat-ie nou altijd hebben gedacht dat je een zoete aardappel alleen als toetje kon eten…

- Teelt in beeld -

- Recepten met Zoete aardappel -

Het favoriete recept met Zoete aardappel van Danny & Kim!

Ms. Susie's Sweet as Candy Sweet Potato
Sweet as candy Sweet potatoes

Dit is een recept van Ms. Susie, de vrouw van Danny en de moeder van Kim, dat het zoete van zoete aardappels nog meer naar voren brengt. Het is zoals de naam al zegt: bijna snoepgoed!


Bekijk hier het recept!

Meer recepten met zoete aardappel!