nl-NLen-USde-DE

- Passiefruit uit Colombia -

Jorge

Die moeder natuur toch. Als er één moeder is met bijzondere kinderen, dan is zij het wel. Neem nou de passievrucht. Een rijpe vrucht heeft een leerachtige schil. Een beetje verschrompeld kan het eruit zien. Maar om de schil gaat het ook niet. Want haal die eraf en je houdt een bolletje vol met pitjes over. Eromheen zit geel vruchtvlees. Neem gerust een hapje. En dan gaat de passie voor deze heel bijzondere vrucht nooit meer over, belooft Jorge!

Jorge meets Yex

Jorge is een Colombiaanse boer die in Mosquera, op een uur rijden van Bogotà, een groot bedrijf heeft. De passievrucht is één van zijn specialiteiten, want in Colombia weten de boeren daar wel raad mee. Het Zuid-Europese land is een van de grootste producenten van de vrucht. Ook bij Discovered zijn we er dol op. We halen onze passievrucht graag van deze twee boeren, die met een gezonde passie hun producten telen.

Dessert met fruit

Jorge: ‘Ho ho, niet al onze passievruchten gaan naar jullie hoor. We zijn er zelf ook gek op. Weet je hoe wij de vrucht het liefst eten, Yexi? Als dessert. Desserts met fruit zijn hier heel populair!’ Dat wordt straks maar een dessert bestellen bij een plaatselijk restaurant op de terugweg, denkt Yexi…

De fruitteelt staat in Colombia op hoog niveau. Ook letterlijk trouwens, want de passievrucht is een klimplant. Jorge heeft een groot aantal boeren om zich heen verzameld. Die boeren krijgen begeleiding van agrarische adviseurs die hen vertellen hoe ze nog beter kunnen telen. Alle boerenbedrijven hebben internationale certificeringen op zak. Jorge: ‘Vergis je niet, het kost ons heel veel inspanning om boeren op het niveau te krijgen dat wij en jullie in Holland graag hebben. Maar we doen het graag, werken met kleinere boeren. We helpen ons land ermee vooruit.’

Maatschappelijk verantwoord telen

Aha, een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord telen, knikt Yexi. Ook hier al, in Mosquera in Colombia. Je zou er uit sympathie gewoon nog vaker een passievrucht voor meenemen in de supermarkt. En waarom ook niet? Ze zijn het hele jaar te koop. Even bewaren mag, maar dan wel op een koele en droge plek waar het 8-10 graden is.

Lekker en gezond

En passiefruit is niet alleen lekker, maar ook gezond. Er zit veel bètacaroteen in, wel tien keer zoveel als normaal in fruit zit. Daar maakt ons lichaam weer vitamine A van. Goed voor je ogen, lacht Jorge tegen Yexi. Maar die heeft al lang gezien dat een passievrucht op z’n tijd heel erg smakelijk is. En vergeet niet: hoe gerimpelder hoe zoeter!

- Teelt in beeld -

- Recepten met Passiefruit -

Jorges favoriete recept met passiefruit!

Jorges Passiefruitmousse
Passiefruitmousse

Mousse van passiefruit is een zeer populair dessert in Colombia. Het is een heerlijk gerecht en heel makkelijk te maken. Jorge: “In Colombia maken we de mousse traditioneel met gecondenseerde melk. In dit recept is dit gecombineerd met slagroom, waardoor de mousse lekker luchtig en zacht wordt.”


Bekijk hier het recept!

Meer recepten met passiefruit!