nl-NLen-USde-DE

- Physalis uit Colombia -

Jorge

‘Hoe lang rijden we nu al? Een uur? En rijdt die taxichauffeur wel goed?’ Yexi zit een beetje onrustig in zijn stoel naast de taxichauffeur. Een uurtje geleden vertrokken we vanaf het vliegveld van Bogotá, de hoofdstad van Colombia. En nog altijd is het bedrijf van Jorge letterlijk in geen velden of wegen te bekennen. ‘Télen ze hier eigenlijk wel physalis?’ De taxichauffeur moet lachen. ‘Si, señor. Kijk, dáár’, wijst hij naar het bedrijf. We zijn er!

Jorge meets Yex

Physalis is zo’n product dat in de Europese en Nederlandse keukens snel populairder wordt. Vertel het maar niet verder, maar het is heel verre familie van… de aardappel. De Mexicanen hebben ‘m ontdekt. Ondertussen heeft de physalis al heel veel namen meegekregen: goudbes, ananaskers, incabes en Kaapse kruisbes. En daarom zijn we hier, in de middle of nowhere van Colombia, om er meer van te weten.

Colombiaanse producten introduceren

Het bedrijf van boer Jorge ligt in de plaats Mosquera. Daar staat een groot bedrijfspand. ‘Professioneel hoor, poe poe’, zegt Yexi bewonderend. Ja zeker, het gaat er ook modern aan toe. En eenmaal op het land is te merken dat de liefde voor de physalis diep zit. Net als trouwens voor alle andere landbouwproducten die van de Colombiaanse velden komen. Jorge: ‘We zijn er heel trots op dat we meehelpen om onze producten te introduceren op de markten in Europa. We vinden het altijd heel spannend om te zien hoe consumenten in het buitenland proeven van onze producten. Vinden jullie ze lekker?’

Vaste afnemer

En dát is een vraag die je nu net niet aan Yexi moet stellen. ‘Reken maar’, zegt hij. Discovered is al een paar jaar een vaste afnemer van de unieke vrucht. De physalis heeft een kenmerkende kelk in de vorm van een lampion. Het geel-oranje vruchtvlees heeft heel veel zaadjes. En dan is er ook nog eens heel veel mogelijk in de keuken. Wat doen ze hier in Colombia eigenlijk met de physalis? Jorge: ‘Ik eet ‘m het liefst uit de hand. Heerlijk, dat zoetzure vruchtvlees!’

Yexi hapt. En het is meteen duidelijk waarom een van die bijnamen ‘ananaskers’ is. Met je ogen dicht lijkt de smaak van de physalis er wel een beetje op. Daarom is het ook een vrucht die heel geschikt is voor in de salade. En er moet ook een prima jam van te maken zijn. Jorge: ‘En wil je nog een grappig verhaal horen? In de koffiegebieden van Colombia eten ze physalis met een alcoholische drank erbij: aguardiente, gemaakt van suikerriet!’

Heel verre neef

Opvallend dat het er in de binnenlanden van Colombia zo professioneel aan toe gaat. Onze Discovered-boer werkt weer nauw samen met een groot aantal boeren. En ook die boeren werken op een moderne manier, op gecertificeerde bedrijven. Daarom kunnen we met een gerust hart proeven van die heel verre achterneef van de aardappel. Hap nog maar een keer, Yexi!

- Teelt in beeld -

- Recepten met Physalis -

Jorges favoriete recept met physalis!

Jorges Physalis Hot Sauce
Physalis Hot Sauce

Ají de Uchuvas is een geweldige hete saus met physalis. Zoet en pittig en heel geschikt om in te dippen, vooral met Colombiaanse empenadas.


Bekijk hier het recept!

Meer recepten met physalis!