nl-NLen-USde-DE

- Pomelo's uit China -

Richard

Ze kunnen wel zeven kilo zwaar worden. Je kunt ze wel drie maanden bewaren. En tijdens de groei gaat er een papieren zak omheen. Ooit geweten dat de pomelo zo’n bijzondere vrucht is? We moeten er vandaag wel ver voor van huis. De pomelo’s van Discovered komen namelijk helemaal uit China. Om precies te zijn: in Pinghe, ergens in het zuidoosten van het enorme land. Het bergachtige gebied is er ideaal voor, vertelt teler Richard die alles weet van een heel opmerkelijke citrusvrucht.

Pomelo

Nee, niet elke pomelo is tien kilo zwaar, lacht Richard. Gelukkig maar, want anders zouden we er een heel maal aan hebben. De pomelo mag dan niet de meest bekende citrussoort zijn, lekker is-ie wel. Je kunt ‘m gewoon als een sinaasappel pellen, doet Richard voor. ‘Topje eraf snijden - kijk uit voor je vingers, Yexi - en dan de schil een paar keer insnijden van boven naar beneden. En dan nog de witte velletjes van de schil en je kunt ‘m eten!’

Goed voor de gezondheid

Mmm… lekker, vinden we. Licht zoetzuur van smaak. En net als ander citrusfruit doet de pomelo ook iets voor je gezondheid. Er zit veel vitamine C in. Op het bedrijf van Richard weten ze dan ook hoe ze een goede pomelo moeten telen, één die naar honing smaakt. Als een echte biologieleraar vertelt Richard hoe dat eraan toe gaat. “Water is belangrijk. Dat zorgt voor sappige vruchten. Verder moet je de bodem een beetje verwennen en de juiste bemesting geven. Ook snoeien we onze bomen regelmatig.’

Strenge kwaliteitscontrole

In China gaat het telen er onderhand heel professioneel aan toe. De Chinese pomelotelers zijn gecertificeerd voor Global GAP en ISO 9001, om maar eens iets te noemen. Ook houdt het bedrijf er een hele strenge kwaliteitscontrole op na. Zelfs een modern track and trace systeem ontbreekt niet: van elke vrucht is de herkomst bekend.


Veel landen in Europa, Canada en Rusland zijn gék op die pomelo’s. ‘Ze gaan met honderden containers weg. Vooral naar afnemers zoals jullie, met wie we al jarenlang een goede relatie hebben. Ik durf wel te zeggen dat onze pomelo’s de lekkerste van heel China zijn. Heerlijk van smaak, mooi van vorm en met heel veel voedingsstoffen!’

Papieren zak

En die papieren zak, is dat verhaal wáár, wil Yexi weleens weten. ‘Ja, dat klopt! Als een pomelo begint te groeien, gaat er aan papieren zak omheen. Die zak houdt de schil schoon. Insecten krijgen geen kans meer, want die zijn er ook dol op. Bovendien krijgt een pomelo met een zak erom een mooiere kleur.’ Aha, dus dáárom zien de pomelo’s van Discovered er allemaal uit om op te eten...

- Teelt in beeld -

- Recepten met pomelo -

Het favoriete recept met pomelo van Richard!

Chinese pomelojam
Chinese Pomelojam

Boer Richard:"In China maken we vaak jam van pomelo. Je kunt dat gebruiken als broodbeleg, om cakes mee te bakken of als smaakversterker in hartige gerechten. In China gebruiken we de jam vooral om thee of een verfrissend drankje mee te maken. Meng de jam met warm of koud water en roer goed door. Lekker op warme dagen!"


Bekijk hier het recept!

Meer recepten met pomelo!