nl-NLen-USde-DE

- Zoete aardappel uit de Verenigde Staten -

Robert & Regan

‘Hi, I’m Regan.’ Een vriendelijk ogende dame steekt haar hand uit. Huh, een dame? Yexi kijkt een beetje verbaasd. Telen vrouwen hier aardappels? Nou en of. Want het bedrijf is van Regan en vader Robert. Ze zijn alweer de derde en vierde generatie die in North Carolina zoete aardappels telen En ja, áls Amerikanen iets doen, dan is het meteen ‘big business’. Het bedrijf van vader en dochter is maar liefst 3000 hectare. Daar kun je aardig wat aardappels op telen!

Robert & Regan

Het had niet veel gescheeld of Robert en Regan hadden katoen geteeld. Of soja, maïs, tarwe en noten, gewassen die ook op de velden worden geteeld. Want de sweet potato had een valse start op het familiebedrijf. ‘Het eerste jaar was een ramp’, weet Robert nog. ‘Ze leverden bijna niets op. We wilden eigenlijk iets anders gaan telen. Maar we zijn toch doorgegaan.’ ‘Gelukkig maar, vult Regan aan. ‘Sindsdien is de teelt steeds belangrijker geworden. Sterker, de zoete aardappel is de belangrijkste reden dat ons bedrijf elk jaar groeit!’

Minder gewasbescherming

In Nederland houden we van duurzaam telen. Hoe zit dat bij jullie, wil Yexi weten? De twee telers worden meteen enthousiast. ‘Hier ook’, zegt Robert. ‘Door anders te telen hebben we veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. En we delen onze kennis weer met landbouwstudenten. We kijken trouwens ook nog verder. Ons bedrijf steunt heel actief goede doelen die iets doen voor mensen in nood.’



Frites, ovenschotels en desserts

Dát horen we graag bij Discovered. Ook omdat we zelf graag verantwoord ondernemen. Daarom gaan er steeds meer zoete aardappels van North Carolina naar Nederland. Hoe lusten jullie die aardappel het liefst, vragen we. Robert: ‘Op verschillende manieren. Je kunt er frites en chips van maken. En ik weet dat Regan heel goed is in ovenschotels en soufflés met zoete aardappel. Je kunt er zelfs een dessert van maken.’

Koel en droog bewaren

Aha, dat wordt vanavond ovenschotel mee-eten bij Regan. Het water loopt al in de mond bij Yexi. Thuis ook maar eens een voorraadje inslaan. ‘Bewaar ze dan wel zoals het hoort hè’, zegt Regan streng. Hoe? ‘Op een koele en droge plek die goed geventileerd is. Hebben die Hollandse huizen nog kelders?’ Robert: ‘En wat je ook kunt doen: een stuk of zes tot acht aardappels op de bakplaat bakken, af laten koelen en invriezen in een plastic zak. Blijven ze heel lang goed. En als je trek hebt, heb je altijd zoete aardappels bij de hand!’

- Teelt in beeld -

- Recepten met Zoete aardappel -

Regan's favoriete recept met Zoete aardappel!

Regan's Sweet Potato Turkey Hash
Sweet Potato Turkey Hash

Hash is een typisch Amerikaans aardappelgerecht, vaak gemaakt met geraspte aardappel en restjes vlees en groenten. Deze variant is met zoete aardappelblokjes. Amerikanen eten dit vaak als ontbijt, lunch- of avondmaaltijd.


Bekijk hier het recept!

Meer recepten met zoete aardappel!