nl-NLen-USde-DE

- Papaya uit Brazilië -

Rodrigo

Op z’n tochten over de hele wereld komt Yexi nogal eens opmerkelijke vruchten tegen. Neem nou de papaya. Toegegeven: hij ziet er een beetje onooglijk uit. Ze schelden ‘m nog weleens uit voor boommeloen. Maar wie eenmaal een hapje neemt, is verkocht. Mmm! Het vruchtvlees is geel-oranje, lekker zacht en ja: het smaakt een beetje naar meloen, maar dan véél zoeter. En wat doe je dan als übernieuwsgierige Yexi? Precies, een papayateler opzoeken!

Rodrigo meets Yex

Met uitgestoken hand komt hij op ons af: Rodrigo. ‘Buenos dias!’ We zijn in Baraúna, een gemeente in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Norte. ‘Papaya is voor ons wat bij jullie de tomaat is: het is hier de grootste teelt’, vertelt Rodrigo. ‘In Brazilië is de papaya het op drie na meest gegeten fruit.’

De papaya zit Rodrigo letterlijk in het bloed. Z’n vader begint ergens half jaren negentig met de teelt. De vruchten gaan in het begin nog vooral naar de thuismarkt, in Rio de Janeiro en São Paulo. ‘Maar al snel zag ik de afzetmogelijkheden van de teelt. Ik ben in 2005 voor mezelf begonnen. Met nog 12 andere lokale producenten werken we nauw samen. We telen papaya’s voor de supermarkten. En voor jullie in Europa hè.’

Duurzame teelt

Het gaat er professioneel aan toe in de teelt, vertelt Rodrigo. Maar je moet wel een beetje geduld hebben. Pas na negen maanden hangen de eerste vruchten aan de bomen. De bomen kunnen trouwens wel zes meter hoog worden. Met z’n medewerkers zorgt Rodrigo ervoor dat alle papaya-planten genoeg voeding en water krijgen. En óók in Brazilië doen ze in duurzaamheid. Rodrigo: ‘Reken maar! Sinds vorig jaar hebben we geen chemische middelen meer nodig om het product langer goed te houden na de oogst. Daardoor kunnen ze de lange reis naar Europa beter aan en blijft de smaak onderweg optimaal!’


Oogst in volle gang

We maken een rondje over de enorme plantage. Het Braziliaanse zonnetje schijnt uitbundig - hoe kan het ook anders. Het klimaat hier is tropisch: heet en vochtig, ideaal voor de vruchten. In de Braziliaanse zomermaanden is het gemiddeld 30, 35 graden. De oogst is in volle gang. Aan de stammen hangen dit jaar opvallend veel vruchten. Overal zijn medewerkers van Rodrigo te vinden, met naast zich grote manden die snel vollopen met de heerlijke vruchten. Met een geroutineerde handbeweging haalt één van hen er een vrucht af.


‘Zó zijn ze het lekkerst’, wijst Rodrigo op een grote papaya. ‘Fel groen en geel! Dan is een papaya pas echt rijp. Schillen, zaadjes eruit, in stukjes snijden en smullen maar. En weet je wat we ook vaak doen? De zaadjes eruit halen en dan een beetje honing erin! Wij eten hier papaya’s vooral bij het ontbijt. En ook wel ’s avonds, als gezonde snack.’

Gezond en calorie-arm

Want gezond is-ie, de papaya. In z’n thuisland staat hij niet alleen bekend om de vele culinaire toepassingen, maar ook om de medicinale voordelen. De vruchten barsten letterlijk van de antioxidanten, vitaminen (C en E), mineralen en enzymen voor de spijsvertering. En hoe zit het met de calorieën? Rodrigo: ‘Maar 40 calorieën in 100 gram. Dus neem er nog maar lekker één.’ En dát hoef je dus niet te zeggen tegen een gezonde zoetekauw als Yexi…

- Teelt in beeld -

- Recepten met Papaya -

Rodrigo's favoriete recept met papaya!

Rodrigo's Creme de Papaya
Crème de Papaya

Creme de Papaya is een zeer populair, klassiek Braziliaans dessert. Je vindt dit recept terug op elke menukaart in Brazilië. Het is heel simpel en snel te maken en is ongelooflijk lekker. Wij maken het altijd klaar als we een feestje hebben.


Bekijk hier het recept!

Meer recepten met papaya!