Boeren

- Nashiperen uit China -

Gavin

In Nederland houden we wel van een lekker peertje op z’n tijd. Zo’n smaakvolle Doyenne de Comice of Conférence. In China houden ze ook van peertjes. Maar daar eten ze heel andere: nashiperen. En die Chinese peren lijken nog het meest op... appels. Sterker, ze smáken er ook naar. Daarom is het niet toevallig dat-ie weleens voor ‘appelpeer’ wordt uitgemaakt. Ook de smaak herinnert wel een beetje aan de appel. Over zó’n bijzonder product willen we weleens meer weten. Op naar China!


Nashipeer

‘Wat zeg je nou, nasiperen? Doen ze in China ook al peren in de nasi?’ Yexi kan z’n lachen bijna niet inhouden. Nee, het zijn nashiperen – nashi met een h. Een teelt die aan de overkant van de aardbol nog heel groot is. Want een immens land als China heeft verschillende klimaten. Warm genoeg om er de populaire nashipeer te telen, die trouwens in dat land ook als heilige vrucht wordt gezien. Het Chinese ‘perendistrict’ vinden we rond de stad Jinzhou, waar we een bekende tegen het lijf lopen: teler Gavin. Aangenaam!
‘Dit gebied is heel bekend als perenproducent’, vertelt hij. ‘Ik kom ook uit een echte perentelersfamilie. Als je vraagt naar mijn eerste herinneringen als kind: peren! Ik ben letterlijk opgegroeid met peren. En nu handel ik erin. Onder meer met jullie hè, voor Discovered!’Geelgroen velletje

De peren die ze in China gewend zijn, zien er niet alleen anders uit als onze Comice en Conference, ze smaken ook anders. ‘Veel zoeter’, oordeelt keurmeester Yexi. ‘Lekker! Ik proef een beetje appel. Maar ook ananas en honing. Waarom eten we die niet vaker in Holland?’ Dat zouden jullie wel moeten doen, vindt onze gastheer. Een nashipeer is ook heel gezond. Hij barst bijna uit z’n geelgroene velletje van de voedingsvezels. ‘O ja, vergeet niet om de nashipeer te schillen. Je kunt de peer met schil en al eten, maar wij eten hem eigenlijk altijd zonder schil.’Nashiperensoep!

Oké, hij kan niet in de nasi. Maar in de Chinese keuken is de nashipeer een graag gezien ingrediënt. Wat doen ze er zoal mee? Gavin: ‘We gebruiken de peer bijvoorbeeld in jams, in siropen en in taarten. Maar je kunt ‘m ook in plakjes snijden en bakken. En weet je dat er ook stoffen in de peer zitten die vlees malser maken? Daarom verwerken we heel veel nashiperen in onze gerechten. En jullie Nederlanders vatten toch weleens een koutje in dat klimaat daar? Dan kun je er ook soep van koken. Heel goed voor je luchtwegen’, lacht hij.
Bijzonder geschenk

De Chinezen doen er trouwens nog veel meer mee. De peer staat er in zo’n hoog aanzien, dat hij ook wordt weggegeven als geschenk. Of wordt gegeten bij bijzondere gelegenheden. Yexi neemt nog een hapje, het is tenslotte een bijzondere gelegenheid om de lekkerste nashiperen van China te proeven bij Gavin!Teelt in beeld.


Recepten met nashipeer.

Het favoriete recept met nashipeer van Gavin!

Chinese baked pears

Baked Nashi Pears

Boer Gavin: "Dit is een simpel maar overheerlijk dessert. Ook erg lekker met vanille-ijs. Je kunt natuurlijk je eigen karamelsaus maken als je dat wilt."


Bekijk hier het recept!

Meer recepten met nashipeer!