smoothiebowl

Smoothiebowl

met mango en passiefruit> bekijk het recept
aspergetaart

Groene-aspergetaart

met pecorino en spek> bekijk het recept
granaatappelsmoothie

Granaatappelsmoothie

met kwark en limoen> bekijk het recept
Chocolademousse van Mathijs
Nagerecht 4 personen 20-30 minuten ***

Chocolademousse van Mathijs

met tropisch fruit

TV-kok Mathijs Vrieze maakte speciaal voor ons dit heerlijke dessert voor een exotisch Kerstdiner: romige witte- en melkchocolademousse met tropisch fruit. Geniet ervan!

Bekijk ook de video onder de bereiding!

Mathijs: "Dit chocolademousse recept is het meest eenvoudige recept dat er bestaat en wat mij betreft ook het lekkerst. Geen ingewikkeld gedoe, een recept dat altijd lukt, gewoon goede chocolade met slagroom. Ik voeg ook geen suiker toe, want die zit al in de chocoladereep.

Het mengen is wel een kwestie van de juiste temperaturen. De chocolade mag niet te koud zijn en ook niet te heet. Let vooral ook op dat er geen water in de chocolade terecht komt, want dan heb je chocoladepasta en kun je overnieuw beginnen. Heerlijk dit dessert in combinatie met tropische vruchten."

Ingredienten:

100 gram melkchocolade
100 gram witte chocolade
300 ml slagroom
4 mangistan
8 rambutan
1 carambola
1 pitahaya

Lees meer over het product:

Mangistan
Rambutan
Carambola
Pitahaya

Bereiding

  1. De chocolade kun je het beste smelten “au bain-marie”. Zet twee pannen op het vuur en breng een laagje water aan de kook. Zoek 2 kommen uit die goed op de pannen passen en zet het vuur lager zodat de kommen niet te heet worden. Snijd de witte chocolade fijn en laat smelten in de ene pan. Snijd de melkchocoladereep ook fijn en laat die smelten in de andere pan. Nog niet roeren, gewoon rustig laten smelten.
  2. Klop de slagroom luchtig. Ongeveer tot kwarkdikte. Yoghurtdikte is te slap en appeltaart-dikte is te dik. Als je slagroom te stijf is geslagen, is de kans groot op klontjes tijdens het mengen met de chocolade.
  3. Nu kun je de chocolademousse gaan mengen. Meng zorgvuldig en snel. Met een spatel roeren, het is een spel van temperaturen. De chocolade zal snel afkoelen en stollen als deze niet warm genoeg is, of als de slagroom te koud is. De chocolade moet ongeveer de temperatuur hebben van heet-lauwe thee. Meng door elkaar. Giet eerst de slagroom in de hete mengkom bij de chocolade en roer snel. Giet daarna in een koude bak en meng nog even verder door. De chocolademousse moet ongeveer een uur opstijven in koelkast. Je kunt de mousse in glaasjes schenken en in de glaasjes serveren, of er later mooie bolletjes (quenelles) van maken.
  4. Maak het fruit schoon. De paarse harde schil voorzichtig rondom insnijden zonder door het zoete vruchtvlees te snijden. De rambutan met de stekelige rode schil ook voorzichtig rondom insnijden zodat je het zoete stevige vruchtvlees eruit kunt halen. De pit is niet eetbaar. De carambola (sterfruit) kun je gewoon in dunne plakjes snijden en de kleine pitjes zijn eetbaar. Verwijder de schil van de pitahaya (dragonfruit) en snijd in blokjes en/of plakjes.
  5. Maak de borden op met het fruit. Je kunt mooie quenelles maken door een lepel in heet water te dompelen. Je kunt nu in een vloeiende beweging mooie bolletjes chocolademousse trekken. Maak telkens de lepel heet en vochtig in het water. Geniet van dit heerlijke dessert!

Bekijk ook de video van Mathijs!

Vorige Gegrilde zalm en yoghurt-dillesaus
Volgende Parelhoen van Mathijs Vrieze
Print
9293 Beoordeel dit recept:
Nog geen beoordeling

Zoeken

Filter